Bli klar med Brexit och sluta skäm ut demokratin

brexit
Det är 3 ½ år sedan britter röstade för ett utträde och fortfarande har det brittiska parlamentet inte kunnat leverera vad väljarna beställde. Det ingick inte i omröstningen att klara ut HUR det skulle gå till. Om det exempelvis skulle vara en hård eller mjuk Brexit. Det ingick bara ATT det skulle bli av. Det är det politiska systemets uppgift att  ombesörja såväl HUR som ATT det blir av. Och man har misslyckats med båda uppgifterna.

Och anledningen är främst det vi från alla håll i världen kan ta del av i nyhetssändning efter nyhetssändning.  En gränslöst plågsam process där vuxna i rummet beter sig som egoistiska ungar. Underhusets medlemmar inklusive talmannen har skapat något som kan liknas vid en parlamentarisk statskupp som ger dem möjlighet att dagligdags skapa nya förslag för att sedan rösta nej till dem. Vi ser ett parlament där allas särintressen ges chansen till att få villkora och blockera. Vi ser en regering som inte får regera, en opposition som älskar att trotsigt säga nej. Vi ser parlamentariker utan någon som helst respekt för väljarnas beslut. Nej istället lägger inte sällan politiker och många media skulden för Brexiteländet på folket, de röstade fel och skapade detta kaos.

Anti-Brexit-anhängare söker en ny folkomröstning fast problemet uppenbarligen är parlamentets och politikers. Vad skulle en ny folkomröstning vara annat än en andra chans för remainers och en våt dröm för hela det Europeiska etablissemanget att tjuvaktigt kunna bråka till sig sin vilja. Sjuttio procent av britterna tror heller inte att detta skulle hjälpa. Britter är också lika delade i frågan om att lämna EU som 2016 även om det svängt till en marginell majoritet för remainers. Alla förstår att man inte kan ha nya folkomröstningar allteftersom opinionen förändrar sig marginellt.

Alla har påstått att de velat få till ett nyval, men bara om man får det på just sitt sätt. När det i dagsläget är utlyst till den 12:e December, om det nu blir av, så är det inget annat än ett rop på hjälp och inte något som kom till av respekt för väljarna. Parlamentet har helt enkelt kraschat sig ut ur Brexit-röran. En röra som lika gärna kan fortsätta i evighet efter valet ifall samma parlamentariker tar plats igen. Men kanske man ska glädjas över att nyvalet i december blir av för det har ju rapporterats att det kan störa barnens julshower och att det är så mörkt och kallt ute då!

I mina mest förbjudna fantasier ser jag en internationell politisk saneringsbrigad som från ingenstans med ett dån spränger upp ett hål i väggen på underhuset och med högtryckssprutor spolar rent därinne. En demokratins egna säkerhetsstyrkor som sedan placerar in nya parlamentariker som agerar på uppdrag av väljarna. Där administratörerna av beslut, parlamentarikerna,  är underställda besluten och inte tvärtom.

Order! Order!

Men det är fler än mig med mörka tankegångar. Enligt undersökningar gjorda av Cardiff University och University of EdinburghBrittiska så tycker väljare, oavsett om de är för eller emot Brexit, att ”risken för att parlamentsledamöter ska utsättas för våld”,  ”är en risk värd att ta”!

Storbritannien, det är dags att släppa taget om EU nu. I obalanserade relationer kommer man till en punkt där det gör ondare att vara kvar än att hålla ihop. Det är bättre att lösa ut spänningarna, dela på sig och utifrån detta finna en ny mark att arbeta ifrån. Hela Europa får just nu dagliga doser lära sig att vår demokrati och våra parlamentariska system inte längre levererar. Att det poppar upp extrema politiska alternativ i spåren av detta är följden som ingen av de som försvarar utvecklingen sedan fegt ska skylla någon annan ”extremistisk kraft” för.

Brittiska politiker blockerar nu EU och hela Europas arbete. Ni måste faktiskt flytta på er!

Det är samtidigt beklagligt att Storbritanniens ska lämna EU eftersom jag tror att alla internationella krafter, inte minst Storbritanniens, krävs för att mota de största hoten mot mänskligheten. Klimatet, finansindustrin, extremistiska krafter och ett minskat förtroende för demokratin. Det senare späs nu på för varje timme som går. Tröttheten över politiker i Storbritannien kommer, om det inte redan gjort det, att nå samma nivåer som i exempelvis Grekland efter valet 2015 eller som i dagens protesterande Chile och andra delar av Sydamerika.

En ny demokratisk ordning med ett djupare engagemang för väljare med chans till större inflytande i politiken, med delaktighet i sociala och ekonomiska frågor är det enda som kan återge människors respekt för politiken och parlamentarikerna. Storbritannien hade behövt för att kunna driva på detta i EU. Istället blir de ett varnande exempel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s