Vore världen mogen för ett fredspris till Greta?

Greta

Varning: Artikeln är Gretapositiv och kan innehålla ämnen som aktivism, radikalism, systemkritik, klimatproblem vilket kan orsaka skada på äldre vita bittra män inom AK (Alternativ Korrekt) sfären.

Många blev säkert besvikna över det uteblivna fredspriset till Greta. Men hade världens makthavare verkligen kunnat ta till sig Gretas budskap? Nobel önskade ge priset till den som: ”hafva gjort menskligheten den största nytta” men få har nog förstått vilket krig som först måste utkämpas, innan nyttan kan materialiseras. För, har vi egentligen insett vad drottning Greta säger?

– Vi kan inte rädda världen genom att spela enligt era regler, därför att reglerna måste ändras.

– Och om lösningar inom vårt system är omöjliga att finna, kanske vi borde ändra själva systemet. Vi strejkar för att skaka om systemet.

– Det här är bara början. Förändring kommer ske – tro det eller ej.

Unga idealistiska drömmar som man får ta med en nypa salt? Eller är detta månne en reflektion från äldres desillusionerade och druckna omdömen? Citaten är riktiga, men inte för att det är Greta som säger det utan för att alla skapelser har ett utgångsdatum, även det samhälle som vår västvärld vill åkalla som det mest vuxna och förnämsta vi någonsin kan drömma om.

Vi borde förstå att det är dags för en uppgradering när vår civilisation har lärt sig att stjäla resurser från kommande generationer, från andra människor som inte kan försvara sig. Vi borde inse vårt missbruk efter att ha normaliserat ohederlighet en masse för att kunna leva vidare.

•  Vår ekonomi, blodet i vårt samhälle bygger på idén att vi stjäl från framtiden. Vår livsnerv, den ekonomiska tillväxten finansieras av pengar som banker skapar ur tomma intet. Till låneskulder som vi först i framtiden kan jobba ihop till.

•  Vi stjäl resurser från våra framtida samhällen när vi ständigt förbrukar mer än vad planeten kan leverera.

•  Vi stjäl innehåll och nyttjar inte våra egna liv när vi varje dag fyller våra liv med krimskrams för att samhället förväntar sig att vi deltar i denna förbränning och missbruk.

Grundbultarna i vårt leverne bygger på missbruk. Vi lever i ett drömtillstånd, i en koncensustrans som alltfler håller på att bryta sig ut ur. Världen är programmerad. Vägen framåt handlar om avprogrammering.

Men systemförändring är ingen utopi, det har skett tidigare.

Under 1930-talet stod världen inför gigantiska politiska och sociala problem inte minst USA efter ”Den stora depressionen”.  President Roosevelt genomförde i några omgångar vad som blev känt som The New Deal vilket innebar ett omfattande reformprogram med investeringar i den offentliga verksamheten och regleringar av näringslivet som resulterade i sjunkande arbetslöshet och sociala reformer. Mardrömmen var bruten, optimismen steg, samhället reste sig igen till gagn för alla medborgare då det ledde fram till västvärldens välfärdssamhällen. Sedermera skulle den efterföljande konsumtionskulturen ironiskt nog bli början på den mardröm som vi nu vaggats in i.

Den här gången kan vi dock inte lobba och förhandla på samma sätt. Moder Jord kröker inte rygg inför krav på en realistisk övergång eller en mjuk exit.

Ett fredspris till Greta skulle ställa krav på en politisering av hennes budskap och början på ett politiskt krig. I uppgörelser om en kommande systemförändring så kommer bruna, blåa, röda, gröna, republikaner, demokrater med flera ryka ihop i tidernas slag. När experter och Moder Jord till sist tvingat ner politiker på knäna och de tvingas borra allt djupare ner i vår civiliserade grund och hundra år gamla politiska och ekonomiska gatstenar måste sprängas bort så har de alla glömt Greta. De kommer att slåss för sina ideologiska övertygelser snarare än för människans väl.

Hatet mot Roosevelt från isolationistiska krafter under 30-40 talet är i grunden detsamma som det som Greta får utstå idag. Det kommer från de bittra, rädda och oroliga. De konservativa realisterna utan alternativ. Men utgången på den kommande striden är given ”tro det eller ej”. Slagfältet blir dock inte vackert att skåda.

Mycket talar för att Greta får nästa års fredspris. Klimatproblemet är då mer etablerat, insikterna fler och desperationen större. Det skulle vara det Nobellska etablissemangets rop på hjälp. Ett rop efter struktur och tydliga insatser.  Lyxfällan måste ordnas upp och alla de som inte vill sätta stopp för vår civilisations stölder och brottsliga beteende ska heller inte ges inflytande i vårt samhälle. I ett återvunnet parlament kommer politiker kunna stifta lagar och styra upp de delar av samhället som är till gagn för alla. Vad som finns i plånboken är vad vi har. Det jorden kan erbjuda idag är vad som bjuds.  Människor ska kunna leva i nuet utan att tyngas av de ekonomiska ok som framtiden tvingar dem att bära på.  Att handla på krita är på väg tillbaka som en oseriös lösning.

4 reaktioner till “Vore världen mogen för ett fredspris till Greta?

 1. Blir inte Greta lite ikoniserad? Som en gud vi alla ska tillbe utan att se vad som egentligen händer? Många forskare talar om att klimatet ändrar sig oavsett hur vi agerar o att vår lilla tvåminuterstillvaro på den stora världscykeln inte egentligen påverkar mer än en fis från en ko. Jag är FÖR att vi ska tänka på närmiljön o inte förorena o tänka ekologiskt. Men när någon uppnår gudsstatus o inte kan ruckas på, då blir i alla fall jag rädd. Det fanns en liten kille från England (tror jag) som pratade om hur vi måste ändra vårt ekonomiska system för att få MILJÖN i balans för några år sen men han fick inget internationellt erkännande som Greta. Alla som pratar emot henne får en kängspark av alfafåren… :/ Jag vill inte vara en del av en sådan nvärld där vi inte kan diskutera o forskare inte kan få tala fritt.

 2. ”Blir inte Greta lite ikoniserad? Som en gud vi alla ska tillbe utan att se vad som egentligen händer?”
  Jo hon är enormt ikoniserad. Det tycks liksom inte att gå att undvika. När timingen är rätt så blir saker virala.

  Jag skulle verkligen önska att de andra forskarna fick komma till tals. Jag skulle vilja se debatter i många ämnen där alternativa fakta får mäta sig med de korrekta.Klimatfrågan är inte mogen för en balanserad diskussion just nu, tyvärr.

  Det man kan göra är att försöka använda sig av vad hon verkligen säger i sak och inte gå på ikondelen. Att diskutera hennes argument. Det är nog vad hon själv önskar.

  Jag brukar vara ärlig och säga till folk att jag inte är 100% säker med människans som skapare av klimatproblemet. Men å andra sidan så ser jag också en stor fördel med Co2 åtgärder eftersom det medför en nödvändig systemförändring med att se över vårt konsumtionssamhälle. Det är viktigare än någonting annat.

  1. Absolut Mats, jag är med dig. Jag läste din bok; Det enda rätta och insåg just då, om inte innan, hur vriden världen är. Men jag känner rädsla kring Greta och ikoniseringen av henne som person. Jag vill ha en ny ordning men inte A New Wold order. Jag är rädd då alla som kritiserar henne blir smutskastade av de andra utan att ens andas. Jag tycker inte illa om Greta men jag vill ha en nyanserad bild av klimatet, märk väl klimatet. Miljön måste vi alla försöka styra upp.

   1. Jag ser ingen fara med ikoniseringen annat än att det blir lite för mycket kändisgrej med mera, det går inte att undvika och kommer att gå över.

    Vi lever redan i en New World Order och jag hoppas tvärtom att det kan leda till att detta uppmärksammas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s